November 9-én a PCB Design Kft. nyitotta szélesre kapuit az érdeklődők számára, a MELT, immár második szakmai, nyílt napján. Az elektronikai tervezéssel és termékfejlesztéssel foglalkozó mérnökiroda az elektronikai termékek fejlesztésének nehézségeire, csapdáira hívta fel a figyelmet. Lazányi János a cég ügyvezetője sokéves tapasztalatát osztotta meg a hallgatósággal

A PCB Design Kft. 35 mérnöke évente 150 áramkört tervez. Bevételének 85%-a exportból származik. A 150 áramkörből 100 a prototípus fázisig jut el a cégnél, melyet partnerei segítségével le is gyártanak az ügyfél számára. A legtöbb munka a légi, űr és védelmi ipar számára készül, orvoselektronika, vagy infokommunikáció eszköz. A fejlesztett termékek a kullancsriasztótól a kvantumszámítógéphez készült, nagysebességű digitális áramkörökig széles spektrumot ölelnek át. A változatos termékpalettának és a széles ügyfélkörnek köszönhetően komoly tudásbázis halmozódott fel a cégnél, mely tanulságul szolgálhat más mérnökirodák számára is.

Az előadása során Lazányi János kiemelte, hogy a termékfejlesztés fázisai sokszor keverednek a folyamat során, amely komoly buktatókat rejt magában. A deszkamodellig ugyan könnyű eljutni akár egy éjszaka alatt is, de a megfelelő specifikáció és a termékfejlesztési tapasztalat hiánya sokszor komoly veszélyeket hordoz magában. Ez utóbbiban a PCB Design komoly segítséget nyújt partnereinek.

A rövid előadást követő beszélgetés során felmerült, hogy e téma nem csupán a fejlesztő villamosmérnökök számára fontos. A döntéshozók, a megrendelők számára kiemelt a jelentősége annak, hogy az elektronikai termékfejlesztés teljes folyamatát átlássák annak buktatóival együtt. Hiszen – mint azt Lazányi János kiemelte – például a startup cégek bukásának közel harmadában a vásárlói igények nem megfelelő ismerete az ok, de a rossz marketing is élen jár. A sikeres termék pedig csak a megfelelő és jól átgondolt fejlesztési folyamat révén jöhet létre, melyben az ügyfél, a rendszermérnök a szoftver és a hardver tervezői egyaránt tisztában vannak a specifikációval, mely nem csak az ügyfél igényeit, de a gyártási folyamatokat, azok gazdaságosságát, fenntarthatóságát is figyelembe veszi, csakúgy mint a fejlesztési folyamat buktatóit.

Magyarországi Elektronikai Társaság
EL-TECH Center
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
admin [kukac] melt.hu

Adószám: 18131440-1-41
Nyilvántartási szám: 01-02-0013021
KSH statisztikai számjel: 18131440-9499-529-01
Bankszámlaszám: Budapest Bank Zrt., 10101205-09703900-01001000

terkep v3