2019-et követően – a járvány miatti kényszerű kihagyás után –, 2023. október 18-án a ChipCAD Kft. ismét megrendezte, hagyományos, éves szaknapját. A rendezvény iránti töretlen érdeklődést jól mutatta, hogy előzetesen több mint százan regisztráltak

A szaknap Kolinger Attilának, a Microchip műszaki mérnökének előadásával kezdődött, ami a Linux alapú grafikus felhasználói interfész megoldásokról szólt. A nagyteljesítményű mikroprocesszorokkal egyszerűbb az előre megírt periféria drivereket használni, sőt a Microchip a Graphics Composer programmal a kezelőfelület grafikus tervezését is leegyszerűsíti.

Wendler Márk adott összefoglalót a Microchip 16 bites processzorairól, valamint a teljesítmény vezérlést, motor vezérlést megvalósító áramkörökről és a fejlesztést támogató eszközökről.

Kolinger Attila a második előadása új alkatrészekről és fejlesztőeszközökről szólt. Többek között bemutatásra kerültek a Generation 5 MCU Debugger eszközök, új BT+BTLE+WiFi™ Wireless modulok, MCU-k integrált WiFi™ & Bluetooth egységekkel, Nagy sebességű PCIe Switch-ek, Time-Sensitive Networking (TSN) komponensek, Power over Ethernet (PoE) megoldások, Protecting IP: Anti-Cloning és Security áramkörök, Capacitive Touch megoldások.

Alchaaer Tarek a Microchip 8 bites mikrokontrolleréiről tartott előadást. Kiemelte az új analóg és digitális perifériákat a PIC és AVR mikrokontrollereknél. A fejlesztést az MPLAB Code configurátor programja teszi egyszerűbbé és a tesztelést pedig a Data Visualiser Real Time segíti.

A délután folyamán a Quectel cég képviselői is előadtak. A Quectel mára a vezetéknélküli modulok egyik legnagyobb gyártója lett a világon. A Quectel nemrég nevezte ki Balogh Gergelyt területi képviselőnek Magyarországra, ami szintén mutatja a cég folyamatos növekedését.

A Quectel részéről Radu Igret mutatta be, hogy a mobil IoT megoldásoknál hogyan növekszik az LTE Cat1 modulok jelentősége, összehasonlítva azokat az NB-IoT és Cat M megoldásokkal. Balogh Gergely pedig a kapcsolódó Quectel modulokról adott rövid összefoglalót.

A szaknap utolsó órájában négy előadó adott áttekintést a LoRaWAN hálózati technológia újdonságaiból. Holman Tamás összefoglalta, hogy LoRaWAN 2015 évi indulása óta a ChipCAD hogyan segítette a technológia hazai fejlődését és a közeljövőben milyen újdonságokra számíthatunk.

Három hazai LoRaWAN sikertörténetet ismerhettünk meg, amelyekben gazdasági előnyök származnak a megoldástól. Holman Tamás az Opel szentgotthárdi gyárában megvalósított Ipar 4.0 projekt részleteit osztotta meg a hallgatósággal. Mózsa Ferenc a Grainmonitor vezetője bemutatta, hogyan lehet terménytárolók távfelügyeletét LoRaWAN hálózati technológiával automatizálni. Dr. Tóth Csaba a T-Markt vezetője növénytermesztés hatékonyságának a javítására való LoRaWAN adatgyűjtő és feldolgozó rendszert ismertetett. Márkus Béla a LORIOT cég LoRa hálózatiszerver fejlesztésre és üzemeltetésre szakosodott cég kutatási és fejlesztési igazgatójaként foglalta össze cégének és magának a LoRaWAN technológiának a fejlődését és a fejlesztéseik fontosabb irányait.

A szaknapi előadásokat videókon rögzítették, amelyeket a ChipCAD honlap regisztrált felhasználó visszanézhetnek.A szaknapi előadásokat videókon rögzítették, amelyeket a ChipCAD honlap regisztrált felhasználó visszanézhetnek.

A szaknap előtti és utáni napon Hakim Cherif Microchip alkalmazástechnikai mérnök a ChipCAD oktatótermében workshop-ot tartott, ahol a résztvevők a Microchip EGT (Ensemble Graphics Toolkit for Linux) rendszerével ismerkedtek meg. Használat közben tapasztalhatták meg a Graphics Composer grafikai tervező előnyeit is. Gyakorolhatták az Embedded Linux letöltését a végrehajtandó programmal és kezelőfelülettel együtt a céláramkörbe.

Magyarországi Elektronikai Társaság
EL-TECH Center
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
admin [kukac] melt.hu

Adószám: 18131440-1-41
Nyilvántartási szám: 01-02-0013021
KSH statisztikai számjel: 18131440-9499-529-01
Bankszámlaszám: Budapest Bank Zrt., 10101205-09703900-01001000

terkep v3