Büszkén adunk hírt arról, hogy Szigethy Dezső az Országház Felsőházi termében Gábor Dénes Életmű Díjat vehetett át 2019. december 17-én. Tagvállalatunk, a Technoorg Linda Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft. alapítóját a MELT terjesztette fel a rangos elismerésre.

A Gábor Dénes Életmű Díjra jelőlés feltétele, hogy a jelölt kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytasson, jelentős szellemi vagy műszaki alkotás fűződjön a nevéhez. Tudományos és innovatív tevékenységével járuljon hozzá a környezeti értékek megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez. Személyes közreműködésével megalapozója az intézményi innovációs készségnek és képességnek.

A MELT vezetőségének meggyőződése, hogy az elektronikai ipar számos olyan kutatót, fejlesztőt, feltalálót, műszaki-gazdasági vezetőt tudhat magáénak, akik érdemesek a nagy múltú díj elnyerésére. A beérkezett javaslatok alapján – figyelembe véve 30 évre visszanyúló sikeres kutatói és üzleti tevékenységét – a MELT Szigethy Dezsőt terjesztette fel.

Szigethy Dezső, a Technoorg Linda Kft. alapítója

A Gábor Dénes Életmű Díj nem csupán egy nagyszerű szakmai ötletért vagy puszta üzleti sikerért odaítélendő díj, hanem egy olyan összetett eredményt hivatott elismerni, ahol a kimagasló kutatás-fejlesztés sikeres gyakorlati hasznosításban csúcsosodik ki. Szigethy Dezső pályafutását és elmúlt években elért sikereit pontosan ez a komplexitás jellemzi. A kimagaslóan nagy hozzáadott értéket képviselő eszközök fejlesztése és sikerrel történő nemzetközi értékesítése minden hazai vállalkozás számára példaértékű lehet. Ez egy olyan út, mely komoly tudást és kitartást igényel, de jelentős sikereket és üzleti eredményt hozhat.

Fotó: Botos Viktor
A díjátadó ünnepség az Országházban

Szigethy Dezső munkássága és eredményei

30 év sikeres kutatói és üzleti tevékenységét követően az elmúlt 5 évet is számos műszaki eredmény és üzleti hasznosulás jellemezte. Szakmai vezetésével és a részvételével létrejött szabadalmakra támaszkodva előállt az ionsugaras minta-előkészítő berendezések egy új családja, mely jelenleg a világon a legmagasabb elvárásoknak is képes egyedülállóan megfelelni a pásztázó és transzmissziós elektronmikroszkópia világában. Az eszközök amellett, hogy a legmagasabb minőségű mintapreparálást teszik lehetővé, teljesen automatizáltak és távirányíthatóak. Ezzel az akadémiai felhasználáson túl, a piacon először fókuszálnak az ipari felhasználók újszerű igényeire. Az eszközök speciális képességei és a jelenleg tapasztalható jelentős műszaki előny többek között Szigethy Dezső által társjegyzésben beadott „kisenergiás ionforrás” szabadalmán alapul, de az eszközök kidolgozottsága és minősége is nagyban hozzájárul a piaci sikerekhez. A termékek főbb felhasználási területei: elektronikai ipar, félvezető ipar, alumínium-, acél- és egyéb fémipar, geológia, autóipar, akkumulátorgyártás, gáz- és olajipar, pásztázó és transzmissziós elektronmikroszkópia, felületanalízis, régészet, űripar, radioaktív szennyezés vizsgálata, nukleáris kutatások.

Vezetése alatt a fent említett termékekre alapított vállalkozás jelenleg már több, mint 40 országban van jelen és egyes régiókban, mint például Japán, piacvezető szerepet tölt be.

Fotó: Technorg Linda Kft.
SEMPrep 2 mintaelőkészítő

Az eddigi sikereken túlmenően jelenleg is tucatnyi kutatás-fejlesztési projekt van megvalósítás alatt, melyek műszaki-szakmai vezetését részben vagy egészben ő látja el. Ezzel is igen jelentősen hozzájárul a jövő évtized szakmai és üzleti sikereihez. Látásmódja egyedülálló, melyet mindig a nagy ötletek gyakorlatban való hasznosítására való törekvés jellemzett. Ennek köszönhetően saját fejlesztéseinek megvalósításán túl számos hazai és nemzetközi együttműködésben vett és vesz részt, melyek során egyedi tudású, jelentős piaci potenciállal bíró eszközök születtek meg. Ezek a teljesség igénye nélkül a következőek: por és aeroszol mérő eszközök, lézer doppler anemométer, mely egyedien akár az 50 nm-es tartományban is képes a részecskék méret és sebességparamétereinek mérésére, digitális holografikus interferometrián alapuló deformáció és feszültségmérő eszközök és számos más műszer.

A Szigethy Desző által létrehozott vállalkozás, melynek – az 1990 óta alapított magyar vállalkozások közül egyedüliként – egy Nobel-díjas alapító tagja is volt Prof. Alexandr Prokhorov személyében, lassan 30 éve bizonyítja, hogy kis hazai vállalatként is lehetséges műszaki előnyt tartósan felmutatni és akár piaci vezető szerepet elérni a multinacionális nagyvállalatok mellett.

Ennek köszönhetően a vállalkozás mára nagyjából 25 millió euró bevételre tett szert, melynek 95%-a export tevékenységből származik. Az elmúlt 5 év igen jelentős piacépítési tevékenységének köszönhetően mára több, mint 40 országban van jelen a vállalat termékeivel, és igen jelentős disztribútori hálózatot épített ki. A folyamatosan növekvő piaci részesedés és a termékek iránt megjelenő jelentős igény kielégítésére a cég új irodát nyit Tokióban és egy új szerviz központot létesít Taipeiben. A dolgozói létszám évről évre növekszik, emelve ezzel a cég kapacitását a fejlesztés, gyártás, értékesítés és a szervizelés terén egyaránt.

Az elmúlt két évben lefolytatott tárgyalások eredményeként a Carl Zeiss és Tescan elektronmikroszkóp gyártó óriásvállalatok több országban is elkezdték árulni a vállalat eszközeit, ugyanis a minta-előkészítő eszközök igen nagymértékben járulnak hozzá a sikeres mikroszkópos vizsgálatokhoz, így a nagy értékű mikroszkópok értékesítéséhez és használatához. Ezt felismerve az említett gyártók stratégiai együttműködésben saját termékeikkel együtt kínálják az ionsugaras minta-előkészítő eszközöket.

Szigethy Dezsőnek szívből gratulálunk a díjhoz és bízunk benne, hogy még számos tagunk részesülhet a későbbiekben hasonlóan nívós szakmai elismerésekben!

Magyarországi Elektronikai Társaság
EL-TECH Center
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
admin [kukac] melt.hu

Adószám: 18131440-1-41
Nyilvántartási szám: 01-02-0013021
KSH statisztikai számjel: 18131440-9499-529-01
Bankszámlaszám: Budapest Bank Zrt., 10101205-09703900-01001000

terkep v3