Balatonfüred, 2019. október 15. – A Digitális Jólét Program keretében létrejött MI Koalíció Akciótervének kezdeményezései nagyszabású kampány keretében tervezik átadni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapismereteket a társadalmi tudatosítás jegyében. A készülő országstratégia első cselekvési csomagja emellett megalkotja a magyar adatpiac és a hazai MI ökoszisztéma intézményi kereteit, valamint − adatpiactér létrehozásával és a nem személyhez kötött közadatok kereshetővé tételével − felrajzolja az adatvagyon gazdálkodás jogszabályi és infrastrukturális hátterét

„Magyarország jelenleg is egy gazdasági dimenzióváltás kapujában áll, amely keretében a munkalapú gazdaság tudásalapú gazdasággá fejlődhet. Ennek érdemi része a mesterséges intelligencia terjedésére való felkészülés, amelynek jegyében az immár közel 200 tagú MI Koalíció egy éves működésének eredményeire építve elkészült az MI akcióterv” – mondta Dr. Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter az Infotér Konferencián.

Az akcióterv kiemelt célja, hogy áttörést érjen el a mesterséges intelligencia társadalmi tudatosításában. „Skandináv mintára ezért meghirdetjük az AI Challenge-et, amelynek keretében azt szeretnénk, hogy 2020 végére legalább százezer magyar polgár végezzen el egy alapozó MI kurzust. Az ismeretek egy online képzésen, valamint a Csodák Palotájával közösen létrehozandó állandó MI kiállításon sajátíthatók el, ahol a látogatók különböző MI-alapú élménytechnológiákat próbálhatnak ki. A sikeres a résztvevők online tanúsítványt kapnak” – jelentette be Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke.

A széleskörű társadalmi tudatosítás keretében még ennél is nagyratörőbb a cél: 1 millió magyar ember megszólítása azzal az üzenettel, hogy a mesterséges intelligenciától nem kell félni, mivel az egy mindennapi életünkben jelen lévő technológia, amelyet közös gazdasági és társadalmi erőfeszítéssel saját előnyünkre kell és lehet fordítani. Ebben segítségre lesz a hazai MI tevékenységekről áttekintést nyújtó AI Hungary központi weboldal, ismeretterjesztő videók készülnek, illetve MI kiállításokra kerül sor. Emellett országos szervezetekkel működünk együtt, hogy közösen dolgozzuk ki a saját célcsoportjuknak megfelelő üzeneteket a technológia társadalmi megismertetése érdekében, tette hozzá Jakab Roland.

Jönnek az adatpiacterek, úton az adatvagyon szabályozás

Az intézkedéscsomag kulcseleme az MI ökoszisztéma szervezetrendszerének definiálása, amely az MI Kiválósági Központra és az MI Koalícióra épül. A Kiválósági Központ elsősorban a mesterséges intelligenciához kapcsolódó alkalmazott és az alapkutatásokat koordinálja, míg az MI Koalíció a piacszervezés és általános tájékoztatás mellett brókeri funkcióban ökoszisztéma építést és menedzsmentet, továbbá MI képzésszervezést végez. „A két entitás együttműködése a teljes innovációs értékláncot támogatja az oktatástól a piacépítésen és bevezetéseken át a szinergikus alkalmazott kutatásokig. Ezáltal egy európai gondolkodási rendszerhez jól illeszkedő intézményi struktúrát kapunk két, a területen már erős legitimitással rendelkező intézményre építve” – hangsúlyozta Jakab Roland.

„A globális MI versenyben elengedhetetlen adatvagyon hasznosítás céljából GDPR kompatibilis adatpiaci platformot hozunk létre. Ezáltal adatpiactereket építünk az állami és versenyszférában keletkező, nem személyhez kötött adatoknak, és összekötjük az adatpiaci keresletet és kínálatot. Szükség lesz továbbá a Nemzeti Adatvagyon Ügynökségre, amely megteremti a felhasználás feltételeit, azonosítja az érdekelt szereplőket, valamint támogatja az adatpiac kiépítését és működését” – emelte ki Dr. Palkovics László. Emellett 2020 tavaszáig kereshetővé válnak a nem személyhez kötött vagy teljesen anonimizált közadatok. Az adatvagyon törvény előkészítése pedig ugyancsak folyamatban van a DJP 2030 stratégiai keretrendszer célkitűzéseinek megfelelően.

Az MI országstratégia előkészítése iparági workshopokon folytatódik, ahol az MI Koalíció definiálja azokat a fókuszterületeket, ahol Magyarország a világpiacon értelmezhető szinten az élvonalba törhet.

Magyarországi Elektronikai Társaság
EL-TECH Center
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
admin [kukac] melt.hu

Adószám: 18131440-1-41
Nyilvántartási szám: 01-02-0013021
KSH statisztikai számjel: 18131440-9499-529-01
Bankszámlaszám: Budapest Bank Zrt., 10101205-09703900-01001000

terkep v3